HPP avusti Finaviaa Helsinki-Vantaan lentoaseman historiallisessa kehityshankkeessa

helsinki_airport_terminal_20231

Vuonna 2013 käynnistyneen Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysohjelman viimeinen osa valmistunut. Kymmenen vuotta kestänyt, lentoaseman historian mittavin laajennushanke koostui 25 eri projektista. Lentoasemayhtiö Finavia investoi hankkeeseen yli miljardi euroa. HPP:llä on ollut ilo olla mukana projektissa avustamassa erityisesti julkisiin hankintoihin ja sopimuksiin liittyvissä kysymyksissä.

Helsinki-Vantaan lentoaseman kehityshankkeen rakentamisaikainen työllisyysvaikutus on liki 17 000 henkilötyövuotta ja hankkeen myötä esimerkiksi terminaalin pinta-ala kasvoi yli 45 %. Suunnittelua ovat asiakaskokemuksen ohella ohjanneet kestävän kehityksen tavoitteet niin materiaalivalinnoissa kuin energiaratkaisuissa. Helsinki-Vantaan lentoasemasta tuli vuonna 2017 hiilineutraali ja se saavuttaa nettonollatason vuonna 2024.

HPP:n asiantuntijoiden erityisosaamista infrarakentamisen ja kiinteistökehityksen osa-alueella hyödynnettiin mm. P5-pysäköintihallin laajentamisen, tulo- ja lähtöaulan suunnittelun ja lentoaseman infrarakentamisen, non-Schengen-porttialueen ja asematason laajennuksien, turvatarkastusjärjestelmän sekä matkatavarajärjestelmän hankinnoissa. Avustimme rakentamisen sopimuksissa mm. terminaali 2:n laajennus- ja muutostöissä sekä lentoaseman infrarakentamisen sopimuksissa. Toimimme neuvonantajana myös Schengen-porttialueen laajennusurakan kilpailutuksessa.

Hankkeen eteneminen juridisesti aikataulussa varmistettiin Finavian projektinjohtaja Martti Nurmisen johtamissa asiantuntijapalavereissa. Finavian projektinjohdon sujuva kommunikointi edesauttoi hankintaprosessien ja sopimusten tehokasta käsittelyä. Tämän ansiosta myös HPP on voinut omalta osaltaan olla varmistamassa hankkeen edistymistä suunnitellussa aikataulussa.

”Kehitysohjelman toteuttamiseen on tarvittu valtava määrä osaamista, sitoutuneisuutta ja yhteisten tavoitteiden ymmärtämistä. Hankintojen onnistuminen oli avainasemassa projektin aikana, koska niissä onnistuminen tuki koko kehitysohjelman valmistumista budjetissa ja aikataulussa”, sanoo projektijohtaja Martti Nurminen Finavialta.

Finavian tavoitteena koko Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysohjelmassa on ollut kehittää asiakaskokemusta, vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa Euroopan parhaimpiin kuuluvana kenttänä sekä valmistautua kasvuun. Helsinki-Vantaa on kehitysohjelman aikana laajentunut pala palalta ja pystyy nyt palvelemaan 30 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Jaa sisältö verkossa

Lue myös

Ota yhteyttä