HPP avustaa Vantaan Energia Oy:tä maailman suurimman maanalaisen lämmön kausivaraston lupiin ja kaavoitukseen liittyvissä kysymyksissä

Vantaan-Energian-Varanto-havainnekuva-800x450

Vantaan Energia Oy:n Varanto-hankkeen keskeisenä tavoitteena on mahdollistaa yhtiön luopuminen fossiilisista polttoaineista vuonna 2026 sekä hiilinegatiivisuus vuoteen 2030 mennessä. Kehä III:n alle, syvälle kallioon rakennettava lämmön kausivarasto on kooltaan ja kapasiteetiltaan maailman suurin lämpöenergian kausivarastointiin tehty ratkaisu: suunniteltu varasto on kooltaan noin 90 GWh, mikä vastaa keskisuuren suomalaisen kaupungin vuosittaista lämmön kulutusta. Hankkeen kustannusarvio on noin 200 miljoonaa euroa, ja työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt sille 19 miljoonan euron investointituen.

Lämmön kausivarasto mahdollistaa uusiutuvien ja kiertotalouden energiantuotantomuotojen käyttöönoton kannattavasti, sillä kesäajan aurinkoenergiaa sekä hukka- ja maalämpöä saadaan varastoitua talteen talvipakkasten varalle. Lämmön kausivarastoon säilötään luonnonvaraista vettä, johon saadaan varastoitua energiaa kaukolämpökierron avulla. Vantaan Energian tavoitteena on saada Varanto käyttöön vuonna 2028.

Lue lisää hankkeesta Vantaan Energian tiedotteesta

Jaa sisältö verkossa

Lue myös

Ota yhteyttä