Konkurssi ja velallisen sivuliike Suomessa

Kansainväliset liikeyritykset käyttävät usein sivuliikkeitä yksikertaisena ja kustannustehokkaana tapana laajentua Suomalaisille markkinoille. Tästä syystä sivuliikkeiden asema tällaisen liikeyrityksen maksukyvyttömyyden tapauksessa on keskeinen kysymys velkojien kannalta.

Helsingin hovioikeus vahvisti hiljattain, että sivuliikkeet eivät ole konkurssikelpoisia Suomessa, sillä sivuliike ei ole itsenäinen oikeushenkilö. Tämä voi olla ongelmallista velkojien kannalta erityisesti siinä tapauksessa, että velallisella on merkittävää ulosmittauskelpoista omaisuutta Suomessa ja suomalainen konkurssi saattaisi näin ollen olla muutoin käytännöllinen vaihtoehto. Tällaisessa tilanteessa tietyin edellytyksin käytettävissä oleva ja suoraan kansainvälistä velkojaa koskeva alueellinen konkurssi (kuten maksukyvyttömyysasetuksen mukainen sekundäärikonkurssi) saattaa olla hyvä vaihtoehto toisessa valtiossa käytävällä päämenettelylle alueellisen konkurssin suppeuden ja valvonnan yksinkertaisuuden johdosta.

Asianajotoimisto Hammarström Puhakka Partnersin osakkaan, asianajaja Juho Lenni-Taattolan ja associate Lasse Luoman artikkeli on julkaistu International Law Officen uutiskirjeessä 1.2.2013.

Konkurssi ja velallisen sivuliike Suomessa.

Jaa sisältö verkossa

Lue myös

Ota yhteyttä