Noora Ruskolan sooloura käynnistyy Formula Kiten EM-kisoissa

Noora Ruskola käynnistää soolouransa Formula Kite -luokassa. Kreikassa kilpailtavat EM-kisat käynnistyvät tiistaina 27. syyskuuta, ja päättyvät sunnuntaina 2. lokakuuta.

Formula Kite on foilaava leijalauta luokka, jossa laudat nousevat kantosiiven avulla ilmaan. Kite valittiin uutena luokkana Pariisin Olympialaisiin 2024. Uutuusluokan purjehtijat omaavat kirjavan purjehdustaustan useista eri luokista. Noora Ruskola siirtyi uuteen luokkaansa 49er FX:stä, jossa hän edusti Suomea Rion Olympialaisissa Mikaela Wulffin kanssa.

Ruskolalla on takana intensiivinen harjoituskausi. Huomenna tiistaina käynnistyviin EM-kisoihin ja viikkoa myöhemmin käytäviin MM-kisoihin on ensimmäistä kertaa kuluvalla kaudella vastakkain absoluuttinen maailman kärki.

– Tämä on soolourani alku, ja ensimmäinen arvokisa ilman paria kymmenen FX-vuoden jälkeen, joten ehkä jopa hieman jännittää tämä tilanne. Haluan oppia mahdollisimman paljon kummastakin kisasta, mutta haen kisoista samalla tulosta. EM-kisoissa on hieman parempi tuloksellinen potentiaali. Haluaisin 25:n parhaan joukkoon, mutta tasoa on vielä hankala arvioida, sillä luokan todellinen taso selviää vasta nyt, Ruskola analysoi.

Ruskola käynnisti uuden Olympiaprojektinsa helmikuussa, ja on päässyt nopeasti liikenteeseen. Uuden luokan oppiminen on tavanomaisesti kestänyt vuoden.

– Olen treenannut luokassa täyspäiväisesti seitsemän kuukautta. Onneksi arvokisat osuvat vuoden loppuun. En tosiaan vuoden alussa tiennyt miten leija kasataan, ja osasin vain ensimmäisen leijakurssin ansiosta mennä hieman kryssiä ja lenssiä. Kevään tavoitteenani oli, että pystyn kisaamaan luokassa syksyllä. Nyt vaikuttaa siltä että tämä on toteutunut. Olen saavuttanut sen tason ja pystyn olemaan kilpailukykyinen, Ruskola totesi.

Formula Kite -luokka eroaa paljon muista purjehduksen Olympialuokista. Kisoihin saa rekisteröidä olosuhteiden mukaan useamman leijakoon. Tekninen vaatimustaso on samalla korkea. Vasta- ja myötätuulikäännökset [vendat ja jiipit] vaativat paljon työtä, ja aiemmista kisaluokista opitut taidot eivät välttämättä ole suoraan sovellettavissa Formula Kite-luokkaan.

– Vendojen ja jiippien kanssa kului ehkä eniten aikaa. Ne ovat erittäin haastava osa tätä luokkaa. Nyt käännökset ovat hallussa leijan koosta riippumatta. Tuntuu että pysyn huonompinakin päivinä kilpailukykyisenä, kaikki alkaa tulla lihasmuistista. Olen erittäin tyytyväinen saavuttamaani tasoon. Vauhti on vielä selvä kehityskohde. Se vaatii lisää treeniä ja paljon aikaa vesillä kilpailukykyisiä leijailijoita vastaan, Ruskola kommentoi.

Formula Kite -luokan kilpailut käydään kuuden päivän aikana karsintajärjestelmän perusteella. Kilpailijat karsivat kolmen karsintaryhmän [Q1, Q2 ja Q3] kautta semifinaaleihin. Kisojen päätöspäivänä käydään neljän parhaan purjehtijan finaali. Kilpailun voittoon vaaditaan kolme lähtövoittoa finaalista.

Seuraa EM-kisoja täältä: https://www.formulakite.org/2022europeans

Suomen Purjehdus ja Veneily seuraa kilpailua Sailing Team Finlandin Facebookissa ja Instagramissa sekä ratkaisunhetkinä mediatiedottein.

Sailing Team Finlandin kilpailukalenteri 2022:
27.9.-2.10. Formula Kite EM-kisat, Nafpaktos, Kreikka
11.-16.10. Formula Kite MM-kisat, Poetto Beach, Italia
11.-16.10. ILCA 6 MM-kisat, Texas, USA
17.-22.10. IQFoil MM-kisat, Brest, Ranska
16.-21.11. ILCA 6 & 7 EM-kisat, Hyeres, Ranska

*Aikataulut voivat joidenkin kilpailuiden osalta vielä muuttua/tarkentua.

Kuva: Johan Ekblom/SPV

Jaa sisältö verkossa

Lue myös

Ota yhteyttä