Varmista liiketoimintasi valmius EU:n datasäädöksen vaatimuksiin

Mistä on kyse?

EU:n uusi datasäädös, Data Act, tuli voimaan 11. tammikuuta 2024 ja pääosiltaan sen soveltaminen alkaa 12. syyskuuta 2025. Säädös luo merkittäviä velvoitteita kaikille yrityksille, jotka keräävät, käsittelevät tai jakavat dataa – esimerkiksi verkkoon liitettyjen tuotteiden, niihin liittyvien palveluiden, ohjelmistojen tai pilvipalveluiden kautta.

Datasäädöksen tavoitteena on lisätä datan saatavuutta ja liikkuvuutta. Sääntely edellyttää, että yritykset huomioivat omissa sopimuksissaan sekä sisäisissä toimintamalleissaan säädöksen asettamat säännöt ja periaatteet datan käyttöön, jakamiseen, suojaamiseen sekä eri datankäsittelypalveluiden yhteentoimivuuteen ja niiden välillä siirtymiseen liittyen.

Keitä tämä koskee?

Datasäädös vaikuttaa moniin eri toimialoihin, erityisesti sellaisiin, joissa dataa kerätään, hallitaan tai hyödynnetään liiketoiminnan osana. Tällaisia toimialoja ovat esimerkiksi:

  • Teollisuus ja konevalmistus – IoT-laitteet, sensorit ja koneautomaatio
  • Ajoneuvoala – verkkoon kytketyt autot, työkoneet ja kalustonhallinta
  • Energia- ja ympäristöteknologia – älymittarit ja uusiutuva energia
  • Maatalous ja elintarvikeketjut – dataohjattu tuotanto ja logistiikka
  • Terveysteknologia – älylaitteet ja lääkinnälliset järjestelmät
  • Rakennus- ja kiinteistöala – älyrakennukset, rakennusautomaatio ja energiatehokkuus
  • Kuluttajateknologia – älykodit ja kodinelektroniikka
  • Ohjelmisto- ja digipalvelut – ohjelmistokehitys, SaaS-palvelut ja data-analytiikka
  • Pilvipalvelut ja IT-infrastruktuurit – kapasiteetti-, tallennus- ja datansiirtopalvelut
  • Dataa hyödyntävät palveluyritykset – huolto, etävalvonta, ohjelmistot ja analytiikka

Miksi kannattaa toimia juuri nyt?

Datasäädös tuo merkittävän muutoksen siihen, kuka saa hyödyntää verkkoon liitettyjen tuotteiden ja niihin liittyvien palveluiden tuottamaa dataa. Asetuksen myötä käyttöoikeudet dataan eivät enää kuulu yksinomaan tuotteen valmistajalle tai palveluntarjoajalle, vaan käyttäjällä on oikeus päättää, miten ja kenelle hänen käyttämänsä tuotteen tai palvelun tuottamaa dataa jaetaan.

Säädöksen soveltaminen voi johtaa tilanteisiin, joissa jaettavaan dataan sisältyy myös yrityksen liiketoiminnallisesti arvokasta tai liikesalaisuuksiksi katsottavaa tietoa. Siksi on olennaista, että datan käytöstä ja luovuttamisesta sovitaan käyttäjän ja datan haltijan välillä nimenomaisesti – erityisesti liikesalaisuuksien suojaamisen ja datan uudelleenkäytön osalta.

Lisäksi, koska käyttäjällä on ensisijainen oikeus päättää datan käytöstä, ei datan haltijalla useimmissa tapauksissa ole oikeutta hyödyntää keräämäänsä dataa omaan liiketoimintaansa ilman käyttäjän nimenomaista suostumusta. Tämä korostaa entisestään sopimisen merkitystä: osapuolten on syytä määritellä selkeästi, miten dataa saa käyttää ja kenelle sitä voidaan jakaa.

Liikesalaisuuksiin ja käyttöoikeuksiin liittyvien kysymysten ohella huomionarvoisia ovat myös datasäädöksen rikkomisesta mahdollisesti seuraavat, viranomaisten määräämät sanktiot. Näitä voivat olla muun muassa huomautukset, varoitukset, määräykset, kiellot, uhkasakot ja viime kädessä myös seuraamusmaksut. Sanktioiden tarkemmasta sisällöstä säädetään kansallisesti ja näillä näkymin hallitus tullee esittämään eduskunnalle, että seuraamusmaksun määrä voisi olla jopa 4 % yrityksen vuotuisesta EU-laajuisesta liikevaihdosta – eli samaa tasoa kuin tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukaiset seuraamusmaksut.

Huolellinen valmistautuminen on avain sujuvaan siirtymään. Päivittämällä sopimukset, sisäiset prosessit sekä tekniset valmiudet ajoissa yrityksenne varmistaa, että se täyttää datasäädöksen vaatimukset ennen niiden soveltamisen alkamista syyskuussa 2025.

Näin voimme auttaa

Teknologiatiimimme asiantuntijat auttavat teitä varmistamaan, että liiketoimintanne täyttää datasäädöksen asettamat vaatimukset ja että dataa käytetään, jaetaan sekä siirretään hallitusti, lainmukaisesti ja liiketoimintanne edut turvaten. Tarjoamme käytännönläheistä sekä asiantuntevaa tukea sääntelyn tulkintaan ja toimeenpanoon. Avustamme muun muassa sopimusten ja sisäisten käytäntöjen laatimisessa ja päivittämisessä sekä tarjoamme selkeää ohjeistusta ja neuvontaa – aina yrityksenne erityistarpeet huomioiden.

Jaa sisältö verkossa

Lue myös

Ota yhteyttä