Juristin tarina – eläkkeelle jäävä Juho Lenni-Taattola muistelee juristin uraansa
Aloitin opintoni Turun Kauppakorkeakoulussa syksyllä 1980. Pääaineeni oli laskentatoimi, mutta opiskelin myös vero- ja liikejuridiikkaa. Kiinnostuin siitä niin paljon, että sain innoituksen hakea myös Turun oikeustieteelliseen, onhan ”oikis” oikea paikka juridiikan opiskeluun.
Ensimmäinen työpäiväni HPP:n edeltäjän ANPR:n palveluksessa oli 2.8.1999. Ensimmäisestä työpäivästäni muistan kaksi asiaa: sen, että sain sinimustan Nokian kännykän, joka edusti sen ajan kuuminta teknologiaa – ja sen, että laskutin heti ensimmäisenä päivänä 5000 markkaa itse hankkimastani toimeksiannosta. Tämä oli mahdollista sen vuoksi, että tulin toimistoon mukanani nippu valmiita töitä ja asiakkaita, joten jo alusta alkaen työllistin itse itseni. Tein toki mielelläni myös osakkaiden minulle osoittamia töitä.
Toimisto oli noihin aikoihin paljon pienempi. Kaikki toimistolla tunsivat toisensa ja söivät yhdessä lounasta toimiston omassa ruokalassa. Työn kannalta muistan ennen kaikkea sen, että pääsin heti tekemään monipuolisesti erilaisia töitä ja oppimaan jatkuvasti uutta. Se oli myös mukavaa, että pystyin hankkimaan heti alusta alkaen omia toimeksiantoja omien kontaktieni pohjalta.
Vuosituhannen vaihteen aikoihin juristit tekivät kaikenlaisia toimeksiantoja. Ajateltiin, että jokainen, joka on jaksanut opiskella itsensä juristiksi, osaa kaikenlaista juridiikkaa. Erikoistuminen oli tuolloin kuitenkin jo alkamassa, ja se prosessi oli minunkin alkuaikoinani keskeinen osa asianajotoimintaa. Nuoret erikoistuivat mutkattomammin, kun taas vanhemmat juristit pitivät tiukemmin kiinni entisestä toimintamallista.
Tehdyt tunnit kirjattiin kynällä paperille ja vietiin sihteerille. Toimistolla ei ollut assistentteja, ainoastaan sihteereitä. Juristi luki sopimukset ja kirjelmät nauhalle ja sihteeri kirjoitti ne paperille.
Juristeja oli kahdenlaisia, osakkaita ja avustavia lakimiehiä. Minä aloitin avustavana lakimiehenä ja pääsin osakkaaksi vuoden 2003 alusta.
Yli kahteenkymmeneen vuoteen mahtuu monta mieleenpainuvaa hetkeä. Yhtenä parhaiten mieleen jääneenä voin mainita Bronda Properties -kiinteistöportfolion konkurssissa kiinteistöportfolion kaupan täytäntöönpanon vuonna 2012. Allekirjoitustilaisuudessa allekirjoitettiin 50 mapillista papereita ja closingissa toiset 50. Minun allekirjoituksellani kuusitoista liikekiinteistöä vaihtoi omistajaa. Siinä hässäkässä meni pipariksi sen vuoden kesäloma. Tärkeintä oli kuitenkin se, että insolvenssitiimi teki tuossa toimeksiannossa suurenmoisen työn. Oli hienoa johtaa todellista dream teamia.
Parasta HPP:llä työskentelemisessä on ollut se, että matala organisaatio ja suorat asiakaskontaktit ovat tehneet työstä mielekästä. Tärkeää on ollut myös se, että tehtävänä on ollut paljon haastavaa työtä, josta on voinut olla tyytyväinen. On saanut tuntea, että olen tarpeellinen työssäni ja että työlleni on kysyntää.
Työ on vienyt paljon aikaa, mutta aikaa on jäänyt myös muille asioille. Vapaa-aikani on kulunut paljolti mökkeillen ympäri vuoden. Mökillä saunotellaan, uiskennellaan, kalastetaan, biletetään, tehdään metsätöitä ja kerätään luonnon antimia. Syömme paljon hyvää lähiruokaa, kuten itse pyydettyä kalaa, omia perunoita, vihanneksia, juureksia, sieniä ja marjoja. Mökkeilyn lisäksi vapaa-ajalla matkustellaan perheen ja ystävien kanssa. Pelaan myös tennistä silloin, kun mökkeily antaa myöten.
Aikani ei jää pitkäksi työuran jälkeenkään, sillä jatkan samojen askareiden parissa ja toimin myös neuvonantajan roolissa HPP:llä. Aion myös tehdä metsätöitä suvun metsätilalla.
Juho Lenni-Taattola
+358407343214
juho.lenni-taattola@hpp.fi